TRANSLATE

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Elisan päätös hidastaa datasiirtoa ulkomailla ”ei vastaa lain henkeä”

PERJANTAINA 18. MAALISKUUTA 2016

Suomalainen EU:n korkea virkamies: Elisan päätös hidastaa datasiirtoa ulkomailla "ei vastaa lain henkeä"
Hintakattolainsäädännön valmistelua johtanut Vesa Terävä myöntää, ettei siinä otettu täysin huomioon mahdollisuutta Elisan harjoittamaan toimintaan.

HS Paavo Teittinen

Viestintävirasto selvittää noudattaako Elisa EU-sääntöjen henkeä pudottaessaan rajusti datanopeuksiaan, kun mobiililaitetta käytetään ulkomailla. Muutosnäyttää yritykseltä kiertää EU:n hintasääntelyä.

HS Kalle Koponen
 
Yksikön johtaja Euroopan komission viestintäverkot, sisällöt ja teknologia -pääosastolta Vesa Terävä vahvistaa, että Elisan tapa kiertää EU:n hintakattoa ei ehkä varsinaisesti riko lakia.

HS uutisoi tänään, että hidastamalla datasiirtonsa nopeutta ulkomailla Elisa käytännössä kiertää lainsäädäntöä, joka huhtikuun lopusta alkaen rajoittaa datasiirron hintaa toisessa EU-maassa. Se saa olla megatavua kohti enintään viisi senttiä korkeampi kuin kotimaassa.

Artikkeliin liittyvät

Elisa pudottaa datasiirron nopeuden ulkomailla etanavauhtiin – kiertää EU:n hintasääntelyn 18.3.2016
"Elisa toimii tässä lain kirjaimen mukaan, kunhan se on ilmoittanut asiakkailleen asianmukaisesti", Terävä sanoo.

"Tässä ollaan kuitenkin harmaalla alueella. Eihän tämä Elisan toiminta vastaa lain henkeä, jossa tarkoitus on mahdollistaa ihmisille kotimaan palvelupaketin käyttämistä ulkomailla. Tässä tapauksessa se on käytännössä mahdotonta."

Terävä tuntee lainsäädännön paremmin kuin lähes kukaan, sillä hän on itse johtanut sen valmistelua ja vastaa nyt koko unionin telelainsäädännön uudistamisesta.

Hän myöntää, että Elisan on toki hankala tarjota samanlaista rajoittamatonta pakettia kuin Suomessa, koska tukkuhinnat ovat vielä liian korkealla. Tukkuhinnat viittaavat hintaan, jonka Elisa joutuu maksamaan ulkomaisille teleoperaattoreille suomalaisten datan käytöstä.

Elisan toiminnan motiivina onkin Terävän mukaan lainsäädännön keskeneräisyys. Huhtikuussa astuu voimaan kuluttajien maksuja rajoittava laki, mutta vasta ensi vuoden kesään mennessä on määrä sopia teleoperaattoreiden välisten kustannusten rajoittamisesta.

Suomesta matkustaa paljon ihmisiä ulkomailla, ja jokaisen Elisan asiakkaan datankäyttö maksaa nyt yhtiölle entistä enemmän. Sama ongelma vaivaa kaikkia Pohjoismaiden ja Baltian maiden teleoperaattoreita.

"Kylmät ja ankeat maat ovat roaming-palvelujen ostajia, ja aurinkoiset maat sitten palveluntarjoajia", Terävä sanoo.

SANOMA NETWORK OPTIMIZER

Kilpailuta sähkön hinta
Sähkön hinta nyt vain 4,14 c/kWh. Nyt lisäksi 50 € nettietu. Tutustu!
www.fortum.fi/sähkönhinta
 
Automatisoitu Kirjanpito
Unohda kirjanpidon rutiinit ja keskity yrittämiseen. Ilmainen koekäyttö!
netvisor.fi/kirjanpito
 
Esprit verkkokauppa
100 % puuvillaa siistiin raita-katutyyliin. Tutustu!
esprit.fi
 

"Kyllä minä luulen, että Elisa ajattelee tässä enemmän omaa intressiään kuin kuluttajia. Tietysti voi toivoa, että markkinat ratkaisevat asian. Kuluttajilla on aina mahdollisuus äänestää jaloillaan."

Roaming-hintojen poistosta ilmoitettiin suurten fanfaarien saattelemana viime vuonna. Nyt Elisan lisäksi moni eurooppalainen teleoperaattori kiertää lakia rajoittamalla datansiirron nopeuksia, Terävä sanoo.

Miksei lainsäädännössä puututtu nopeuteen, vaan pelkästään hintaan?

"Jälkikäteen voi tietysti kysyä, että olisiko pitänyt puuttua myös nopeuteen. Lähtökohtana oli, että säännellään vain välttämättöntä, hinta oli se tärkein muuttuja", Terävä pohtii.

Hän myöntää, että datansiirron nopeuden rajoittamista ei otettu täysin huomioon.

"Kyllä se varmaan osittain pitää paikkansa, että emme keskustelleet yksityiskohtaisesti mahdollisista seurauksista. Mutta tämä asia on joka tapauksessa vielä vaiheessa, se täytyy nyt miettiä uudestaan."

Komissio esittää kesän aikana omaa ratkaisuaan teleoperaattoreiden välisten tukkuhintojen rajoittamiseksi. Jos ne saadaan kuriin – eli jos esimerkiksi Etelä-Euroopan operaattorit eivät rahasta suomalaisilta – Terävä toivoo että myös datansiirron rajoituksista luovutaan.

Hän uskoo, että jonkinlainen, muun muassa suomalaisten teleoperaattoreiden kustannuksia merkittävästi laskeva sopimus löytyy pian.

"Komission ehdotuksesta päättivät sekä parlamentti että neuvosto. Jos poliittiset päättäjät seisovat sanojensa takana, niin pakkohan tähän on löytyä ratkaisu."

Suomalaiset teleoperaattorit Sonera ja Dna eivät aio toimia Elisan tavoin ja hidastaa datansiirtoaan ulkomailla.

"Emme ole tekemässä samanlaista päätöstä. Emme halua, että asiakkaan käyttö ulottuu kotimaan rajalle. Puhelinta pitää pystyä käyttämään ulkomailla samalla tavalla kuin kotimaassakin", sanoo Soneran kuluttajaliittymätuotteiden johtaja Matti Eloholma.

EU-asetuksessa rajoitetaan kuluttajalle koituvaa hintaa, mutta datasiirron nopeutta ei määritellä.

"Onhan siinä kohta, mihin ei ole puututtu", Eloholma pohtii.

Kilpailija Dna:n kuluttajapuolen johtaja Pekka Väisänen on samoilla linjoilla.

"Innovatiivinen ratkaisu", Väisänen kommentoi Elisan keinoa kiertää asetusta.

"Meillä ei ole suunnitelmia ryhtyä samanlaisiin toimiin."

Väisänen arvioi, että lainsäätäjä ei ole yksinkertaisesti ottanut huomioon Elisan tekemää ratkaisua.

"On varmaan tehty sellainen oletus, että data liikkuu niin kuin tähänkin asti."

Viestintävirastossa selvitellään Elisan toimia. Tekninen toimivuus -ryhmän päällikkö Jukka-Pekka Juutinen sanoo, että tällä hetkellä ei ole selvää onko toiminta asetuksen vastaista vai ei.

"Asia on selvittelyssä. Yleisesti emme välttämättä näe suotavana, että liittymän nopeutta tällä tavalla rajoitettaisiin."

Juutinen toteaa, että asetuksessa ei tosiaan suoraan käsitellä datasiirron nopeutta.

"Mutta asiaa voidaan tarkastella ehkä asetuksen luonteen kannalta. Sillähän on haluttu mahdollistaa palvelujen käyttö Euroopassa kotimaisin hinnoin."

TUOMAS SELÄNNE
Euroopan komission Vesa Terävä ei usko, että Elisan tapa hidastaa datasiirron nopeutta noudattaa lain henkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Palaamme asiaan ja julkaisemme komenttisi.