TRANSLATE

keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Somaliassa koulutetaan toimittajia suomalaisvoimin

Yle: Somaliassa koulutetaan toimittajia suomalaisvoimin

Suomalaistoimittajat ovat kouluttaneet Somaliassa 250 toimittajaa kahden vuoden aikana. Koulutushankkeen ansiosta Somalian yleisradioyhtiö aloitti suorat tv-uutislähetykset marraskuussa.

Wali Hashi

 
SIRPA RÄIHÄ
Taika Dahlbom
LEHDISTÖNVAPAUSJulkaistu 7.3. 13:08

SOMALIA on toimittajille yksi vaarallisimmista maista pitkään jatkuneen sisällissodan takia. Suomalaisvoimin järjestetty toimittajakoulutus on tullut maassa tarpeeseen, sillä Somaliassa ei aiemmin ole ollut toimittajakoulutusta, kertoo Yle.

Suomalaistoimittajat ovat kouluttaneet Somaliassa 250 toimittajaa kahden vuoden aikana. Koulutushankkeen ansiosta Somalian yleisradioyhtiö aloitti maan ensimmäiset suorat televisiouutislähetykset marraskuussa. 

Viestintä- ja kehityssäätiön Vikesin vetämää koulutushanketta koordinoi somalitaustainen toimittaja Wali Hashi

–Oikeastaan journalismia ei ole koko maassa olemassakaan, hän kertoo.

Toimittajien turvallisuustilanne Somaliassa on heikko. Maan yleisradioyhtiön toimittajat asuvat turva-alueella informaatioministeriössä. Juttukeikalle lähtee mukaan vartija tai poliisi. 

Somalian yleisradio toimii hallituksen äänitorvena. Toimittajien koulutus tähtää siihen, että yleisradio palvelisi kansaa, ei vain hallitusta. Vapaat tv-kanavat voivat kyseenalaistaa hallituksen toimintaa Somaliassa.

Maailman lehdistönvapausindeksissä Somalia on 180 maan joukossa sijalla 172.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! Palaamme asiaan ja julkaisemme komenttisi.